محاسبه حجم عملیات خاکی
- majid
- مقاله های نقشه برداری
محاسبه حجم عملیات خاکی
در این مقاله یاد میگیریم :
1- محاسبه احجام به کمک سیویل 3 دی
2- محاسبه احجام به کمک نرم افزار اکسل و پروفیل عرضی
حجم عملیات خاکی یکی از مهمترین و پایه ای ترین عملیات برای شروع اکثر پروژه های نقشه برداری و عمرانی (مثل شروع ساخت ساز یک ساختمان، راهسازی، معدن و …) است. همچنین برای تمامی پروژه های که نیاز به محاسبه عملیات خاکی دارند کاربرد دارد .
در اکثر کارهای ساخت و ساز و عمرانی برای تخمین و برآورد هزینه ها همچنین در طول اجرای پروژه نیاز به محاسبه احجامی داریم که تا کنون در ان پروژه انجام شده است . که معمولا برای صورت وضعیت پیمانکار جهت پرداخت آن محاسبه می شود . که در تمامی این مراحل بایستی به کمک نقشه برداری حجم عملیات خاکی را محاسبه کنیم .
در این مقاله در ابتدا در مورد حجم عملیات خاکی و مفهوم آن و سپس در مورد روش های محاسبه حجم عملیات خاکی صحبت می کنیم.
تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات کامل و عملی بسیار کاربردی را جهت انجام پروژه های مختلف به عنوان یک نقشه بردار موفق لازم دارید را کسب کنید .
برای انجام محاسبات عملیات خاکی و همینطور تعیین حجم عملیات خاکی می توانیم به صورت دستی یا نرم افزاری عمل کنیم. امروز کمتر کسی محاسبه احجام خاکی را بصورت دستی انجام می دهد. مگر در شرایط خاص آن هم باز به کمک نرم افزار های چون اتوکد و یا نرم افزار اکسل که در ادامه به آن ها می پردازیم . چون با پیشرفت تکنولوژی محاسبات مربوط به حجم عملیات خاکی به صورت دقیق توسط نرم افزار های نقشه برداری انجام پذیر است اما برای آشنایی شما با روند پیشرفت روشهای محاسبه به هردوی آن ها می پردازیم . در عکس پایین جدول احجام یک پروژه راه که با نرم افزار سیویل 3 دی محاسبه شده را مشاهده می کنید.
آموزش محاسبه حجم عملیات خاکی به کمک نرم افزار سیویل 3 دی
در صورتی که هدف ما تهیه حجم عملیات خاکی پروژه باشد بایستی به روش زیر عمل کنیم :
ابتدا نقاط را در سییول وارد میکنیم . سپس نقشه توپوگرافی را ترسیم میکنیم . حال به پروفیل طولی و عرضی نیاز داریم . برای آموزش ترسیم پروفیل طولی و عرضی اینجا کلیک کنید .
بعد از تهیه نقشه های توپوگرافی پروفیل های طولی و عرضی از قسمت انالیز سیویل تری دی براحتی حجم عملیات خاکی را محاسبه میکنیم . در ویدویی زیر یک نمونه پروژه عملیات خاکبرداری و خاکریزی را محاسبه کرده ایم .
محاسبه حجم عملیات خاکی به کمک نرم افزار اکسل
بعضی اوقات در پروژه پیش میاید که ما بایستی بصورت دستی حجم را محاسبه کنیم . به عنوان مثال پیمانکار یک مقطعی رو کار کرده و بهر علتی ادامه کار متوقف شده . و یا پیمانکار قرار است صورت وضعیتی ارایه دهد و از ما به عنوان نقشه بردار پروژه حجم عملیات خاکی را طلب می کند . حال ما بایستی مقاطع پروژه رو ترسیم کنیم و مقاطع عرضی خود را بر روی مقاطع عرضی نقشه پروژه بیاندایم سپس مساحت هر کدام را محاسبه کنیم و در داخل نرم افزار اکسل وارد کنیم تا حجم را برای ما محاسبه کند . در نرم افزار اکسل ما کیلومتر ها رو به نرم افزار معرفی میکنیم و از طریق میانگین حجم بین دو مقطع حجم را برای ما محاسبه میکند . در ویدوی زیر این کار به صورت عملی انجام میدهیم .
.
سخن آخر
در پایان امیدواریم از این مقاله استفاده کافی رو برده باشید . بعد از دیدن ویدوو حتما فایل رو دانلود کنید تا در پروژه های خود براحتی از این فایل کاربردی استفاده کنید . در صورتیکه تجربه کار با نرم افزار سیویل 3 دی را ندارید اصلا نگران نباشید ! شما با دانش کمی از اتوکد و اکسل براحتی می توانید احجام را محاسبه کنید .
majid وبسایت