طراحی ساختمان به چه صورت است؟
سلام به همه عزیزان و همراهان سایت سپنتا سیویل من مجید امامی پور هستم فارغ التحصیل رشته
مهندسی نقشه برداری با سابقه ده سال کار عمرانی در این مقاله قصد دارم به تعریف پلان
ساختمانی نقشه کشی و اهمیت نقشه در ساختمان سازی بپردازم .
وقتی یه زمین قراره به ساختمان تجاری مسکونی اداری وغیره تبدیل بشه نیازمند نقشه برداری
و نقشه کشی هستش .
با ما تا پایان این مقاله همراه باشید تا پلان های مختلف ساختمانی رو با هم بررسی کنیم و نحوه ترسیم و تهیه آن ها رو یاد بگیریم.
پلان ساختمانی چیست؟
قبل از هرچیز باید بدونیم پلان ساختمانی چیه نقشه ساختمانی چیه ؟ چه کاربردی تو ساختمان سازی دارن؟ آیا بدون نقشه میشه ساختمان بسازیم؟
درسته که باظاهر وقتی داخل ساختمانی میشیم با خودمون میگیم ساختن این که کاری نداره ! خیلی این جمله آشناس و بیشتر افرادی که تخصصی در زمینه ساختمانی سازی و نقشه کشی ندارن از اینجور جمله ها میگن .
نقشه ساختمانی چیه ؟
نقشه های ساختمانی به چند نوع مهم تقسیم میشن و ما از ابتدا تا انتهای ساختمان از انها استفاده میکنیم که در ادامه به توضیح هرکدام میپردازیم
نقشه های ساختمانی که در اصطلاح پلان هم گفته میشن شامل
پلان موقعیت
پلان معماری
پلان فونداسیون ( پی کنی )
پلان تیپ طبقات ( درصورت آپارتمانی بودن)
پلان تیر ریزی
پلان برش های عرضی و طولی
پلان نمای ساختمان
پلان شیب بندی سقف
پلان دیتایل های اجرایی (جزییات اجرای ساختمان )
ابتدا برای نشان دادن موقعیت ساختمان ما بعنوان طراح ساختمان یک نقشه به عنوان پلان موقعیت تهیه میکنیم
پلان موقعیت شامل زیربنای ساختمان ، طول و عرض زمین خیابان و پلاک های همجوار می باشد.
بعداز پلان موقعیت پلان معماری را به کمک نرم افزار اتوکد ترسیم میکنیم با توجه به آیین نامه های ساختمانی و نقشه کشی با در نظر گرفتن استاندارد های لازم مطابق با ابعاد زمین ترسیم میکنیم در پلان معماری محل اتاق ها راه پله هال و پذیرایی حمام و دسشویی همانطور که گفتیم مطابق آییین نامه ترسیم می شوند .
بعد از ترسیم و طراحی پلان معماری پلان فونداسیون را بایستی ترسیم کنیم تا در مرحله ساخت و ساز مجری ساختمان بتواند براحتی پی کنی و فونداسیون پروژه ساختمانی را انجام دهد طراحی پلان فونداسیون به این صورت است که محل ستون ها عرض پی و فونداسیون ها در داخل آن با ابعاد استاندارد و مطابق آیین نامه ها آن را ترسیم میکنم باید در نظر داشته باشیم که رعایت کردن آیین نامه الزامی است و جهت استحکام سازه بایستی آن را رعایت کنیم . ما در تمامی مراحل طراحی دو بعدی با کمک نرم افزار اتوکد براحتی آن ها را ترسیم میکنیم .
بعد از ترسیم پلان فونداسیون با کمک auto cad اتوکد پلان تیر ریزی که در داخل آن محل و جهت تیر ها مشخص میشود را ترسیم میکنیم
به کمک نرم افزار اتوکدautocad براحتی پلان تیر ریزی و مشخصات اجرایی را ترسیم میکنیم
دقت داشته باشیم که رعایت کردن ترتیب نقشه ها در طراحی مهم است به عنوان مثال ما نمیتوانیم ابتدا پلان تیر ریزی را طراحی کنیم سپس پلان فونداسیون و یا پلان معماری . ابتدا به ترتیبی که تا این مرحله گفته شد ترسیم میکنیم یعنی ابتدا پلان موقعیت به این دلیل که ما به عنوان طراح بایستی بدانیم که در چه قسمت ساختمان مجاز به نور گیری و یا گذاشتن پنجره هستیم سپس پلان معماری و از روی پلان معماری ما میتوانیم براحتی و با کمک نرم افزار اتوکد پلان فونداسیون را ترسیم کنیم چون که به عنوان مثال یکی از مسایلی که در پلان پی کنی رعایت میکنیم محل ستون ها و از روی ستون ها محل و ابعاد فونداسیون ها را طراحی میکنیم به این دلیل است که ترتیب را بایستی رعایت کنیم اما در مراحل بعدی اهمیت چندانی ندارد که ترتیب را رعایت کنیم چون که اصلی ترین پلان های ساختمانی جهت تکمیل طراحی به ترتیب پلان موقعیت ، پلان معماری و پلان فونداسیون می باشد .
همچنین ویدویی این قسمت را در پایین می توانید ملاحظه بفرمایید .
majid وبسایت