هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

ترازیابی چیست ؟

ترازیابی

تزاریابی چیست و چه کاربردی دارد؟

کاربرد ترازیابی چیست؟

درصد شیب چیست و محاسبه آن به چه صورت است ؟

 دوربین ترازیابی چیست و چه کاربردی دارد ؟

ترازیابی در رشته عمران معانی متعددی دارد متداول ترین آن  به دست آوردن چند ارتفاع مختلف به کمک یک نقطه ثابت است .

ابزار های که میتوان به کمک انها ترازیابی انجام داد میتوان به ابزار های بنایی مانند  تراز دستی و یا حبابی شیلنگ تراز اشاره نمود .

اما علم نقشه برداری این کار را راحت تر کرده است .با یک عملیات ساده نقشه برداری میتوان عملیات ترازیابی را انجام داد ، بطور مثال به دست اوردن تراز های ستون یک ساختمان پیاده کردن شیب ها بدست اوردن اختلاف ارتفاع ها و … 

در علم نقشه برداری چه ابزار های جهت ترازیابی استفاده می شود؟

ترازیابی با دوربین های نقشه برداری

از اصلی ترین ابزار نقشه برداری

یک نقشه بردار مهمترین ابزاری که نیاز دارد یک دستگاه دوربین ترازیابی و یا نیوو می باشد که کار این دوربین به طور تخصصی ترازیابی می باشد .

بطور خلاصه این دوربین شامل یک سه پایه و یک عدد شاخص می باشد . سه پایه که معمولا از جنس چوبی و یا الومنیومی هستن بر روی زمین نصب میشود و دوربین روی آن قرار میگیرد .

شاخص که یک خط کش از جنس الومنیوم و یا چوبی  می باشد یک خط کش به طول 5 متر می باشد که بصورت سانتیمتر و میلیمتر بر روی آن درجه بندی شده است . به کمک دوربین ترازیاب آن اعداد را قراعت کرده و محاسبات ساده آن را انجام داده و محاسبه می کنیم . با توجه به پیشرفت علم نقشه برداری و مدرنه شدن دستگاه های آن همچنان بهترین و دقیق ترین ابزارا نقشه برداران در ترازیابی این نوع دوربین ها می باشد .

پرکاربردترین نوع ترازیابی ترازیابی مستقیم می باشد .

در این روش دوربین را مستقر کرده و دو نقطه ای که میخواهیم اختلاف ارتفاع آن ها را محاسبه کنیم را قراعت کرده و اگر از هم کم کنیم اختلاف ارتفاع دو نقطه بدست می آید .

نقشه برداری با دوربین نیوو

ترازیابی و دوربین های ترازیاب

در هنگام قراعت شاخص سه عدد در داخل دوربین میبینیم که تار بالا تار وسط و تار پایین نامیده می شود . از طریق تار وسط قراعت های مربوطه را انجام میدهیم بطور مثال اگر بخواهیم شیب مسیری را محاسبه کنیم ابتدا بایستی دو نقطه را قراعت کنیم اعداد به دست امده را از هم کم کنیم و در فرمول به دست اوردن شیب  جایگزین کنیم یعنی اختلاف ارتفاع را در فاصله بین دو نقطه بایستی تقسیم کنیم و سپس در عدد ثابت 100 ضرب کنیم .

فرمول بدست اوردن شیب                              100 * (فاصله دو نقطه / اختلاف ارتفاع )    =   درصد شیب  

به عنوان مثال مسیری به طول 10 متر را فرض کنیم که بایستی شیب ان را محاسبه کنیم .

بعد از محاسبات اختلاف ارتفاع براحتی اعداد را در فرمول جایگزینی میکنیم و درصد شیب ان را محاسبه میکنیم .

ترازیابی اصلی ترین کاربرد آن محاسبه درصد شیب  می باشد که بسیارمهم در رشته های عمران معماری و نقشه برداری می باشد . محاسبه درصد شیب در تمامی پروژه های عمرانی ساختمانی  راهسازی شبکه های فاضلاب و …. چه در طراحی و چه در اجرای آن ها  لازمه کار هر مهندس می باشد .پس نتیجه میگیریم لازمه تخصص مهندسی برای یک مهندس موفق در مرحله اول این است که محاسبه شیب را در بر باشیم . در این مقاله سعی کردیم به ترازیابی و اهمیت کاربرد آن بپردازیم  ، همچنین برای توضیحات بیشتر درباره محاسبه شیب با استفاده از نقشه های پروفیل های طولی و عرضی  میتوانید مقاله پروفیل طولی و عرضی چیست؟  را مطالعه بفرمایید . 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *