هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

سد دز

سد دز

 

هر آنچه که در این مقاله میخوانید :

تاریخچه سد دز 

مشخصات فنی سد دز

شرکت های سازنده و هزینه ساخت سد دز

نقشه برداری در سد دز 

 

 

سد دز

تاریخچه سد دز 

همانطور که در ویکی پدیای فارسی نیز می باشد : سد دز نخستین سد از رشته سدهای چندمنظوره در ۲۳ اسفند ۱۳۴۱ مورد بهره‌برداری قرار گرفت. با احداث سد دز در پشت دیواره این سد دریاچه‌ای به طول ۶۵ کیلومتر به وجود آمده است که با ظرفیت نهائی ۳٫۳ میلیارد متر مکعب آب را در خود جای می‌دهد. هدف اصلی از احداث سدهایی نظیر سد دز تأمین نیروی لازم جهت تولید برق کنترل سیلاب‌ها و تنظیم آب جهت مصارف آبیاری است. به منظور کنترل سیلاب‌ها دو تونل سرریز در ضلع شرقی دریاچه و با فاصله کمی از بدنه سد ساخته شده‌است؛ که قطر تونل تخلیه شماره یک ۱۴ متر و و تونل شماره دو ۱۲٫۶ متر می‌باشد و هر یک از آن‌ها قادر به تخلیه ۳۰۰۰ متر مکعب آب در ثانیه است. همچنین دو تونل آبگیر اصلی در ضلع غربی دریاچه ایجاد شده که هر یک به انشعاباتی با قطر کمتر تقسیم گردیده که توسط آن‌ها آب پشت دریاچه به توربین‌ها می‌رسد. حداکثر آب خروجی هریک از تونل‌های آبگیری اصلی برابر با ۲۴۰ متر مکعب در ثانیه است. در وسط بدنه سد در ارتفاع ۲۲۲٫۷ متری از سطح دریا سه دریچه آبیاری مخروطی شکل به منظور آبیاری زمین‌های کشاورزی و نیز کنترل سیلاب‌ها وجود دارد. حداکثر خروجی هر یک از این دریچه‌های آبیاری ۶۰ متر مکعب در ثانیه است. تعداد ۸ واحد ژنراتور هریک به قدرت ۶۵ مگاوات در نیروگاه سد دز وجود دارد و بدین ترتیب ظرفیت تمامی نیروگاه مجموعاً ۵۲۰ مگاوات است. کلیدخانه که در ارتفاع ۵۷۷٫۵ متری از سطح دریا واقع شده‌است، شامل کلیدهای قدرت از نوع روغنی – گازی و کلیدهای هوایی شمش‌های اصلی و فرعی و دیگر تجهیزات لازم برای ولتاژ ۲۳۰ کیلو ولت است. اتاق کنترل سد دز در ضلع غربی دره نزدیک به بدنه سد در ارتفاع ۲۲۵ متری از سطح دریا قرار دارد. مجموع طول جاده‌های تونلی منتهی به اتاق فرمان و نیروگاه ۶٫۵ کیلومتر است.

تصاویری از محل احداث سد دز قبل از شروع عملیات عمرانی  

مشخصات فنی سد دز 

پروژه سد دز در آن زمان  بخاطر  امکانات خیلی کم ، همچنین کمبود نیروی متخصص و شرایط سخت آب و هوایی در حالیکه با مشخصات بسیار بالای فنی ساخته شد. توانست رتبه بهترین سد در خاورمیانه را به خود اختصاص دهد. 

مشخصات فنی سد دز

مشخصات نیروگاه سد دز 

  • نوع توربین: فرانسیس عمودی ساخت کارخانه هیتاچی ژاپن

  • سرعت چرخش توربین: ۲۵۰ دور در دقیقه

  • وزن رانر با شافت: ۴۲ تن

  • حداکثر قطر رانر: ۳۱۷۵ میلی‌متر

  • تعداد پره‌های رانر: ۱۷ عدد

  • جنس رانر: فولاد ۴۶ – sc در قسمت‌هایی کوتینگ stainless steel

۲- مشخصات ژنراتورها

  • تعداد: هشت عدد

  • ساخت: زیمنس آلمان

  • توان هر یک: ۶۵ مگا وات

  • ولتاژ خروجی هر یک: ۱۳٫۸ کیلو ولت – سه‌فاز – ۵۰ سیکل در ثانیه

۳- مشخصات ترانسفورمرها

  • هشت دستگاه ترانسفورمر افزاینده سه‌فاز

  • ظرفیت هر کدام: ۸۴۰۰۰ کیلو ولت‌آمپر

  • نسبت تبدیل ترانسفورمر: ۱۳٫۸ به ۲۳۰ کیلو ولت است.

 

فیلم کوتاه مستند ساخت سد دز

 

 

شرکت های سازنده سد دز و هزینه  ای که صرف این پروژه شد 

شرکت انتریوهایدرو راه‌اندازی واحدها را به عهده داشت. شرکت آمریکایی موریسون نادسن نیز پیمانکار مرحله احداث کمپ تأمین آب مصرفی و آشامیدنی ایجاد تونل انحرافی و جاده تونلی و … بوده‌است شرکت ایتالیایی امپرزیت – جیرولا – لودی جیانی پیمانکار مرحله ساختمان بدنه سد و نیروگاه و تونل‌های سر ریز و کلید خانه و تکمیل تونل جاده‌ای و غیره بوده‌است. مخارج کل جهت اجرای این پرژه با در نظر گرفتن خطوط انتقال ۲۳۰ کیلو ولتی بالغ بر پنج میلیارد و پانصد میلیون ریال (معادل ۷۳٫۵ میلیون دلار) برآورد شده‌است، از این مقدار مبلغ چهل میلیارد و نه‌صد میلیون ریال (۶۵ میلیون دلار) مربوط به هزینه‌های سد نیروگاه و دستگاه‌های آن و مابقی یعنی ششصد و چهل میلیون ریال (۸۵۰۰۰۰۰ دلار) مربوط به خطوط و ایستگاه‌های انتقال در مراحل آغازین بهره‌برداری از نیروگاه بوده‌است. مهندسان توانمند و شرکت های بزرگی احداث این سد را به عهده داشتند . همین امر باعث شده این شد بعد از گذشت حدودا 60 سال همچنان ابهت خود را حفظ کند و کارایی خود را به نحو احسنت داشته باشد.

نقشه برداری در سد دز 

مهندسان در ان زمان با توجه به امکانات کم ، نبود کامپیوتر و از این دسته مشکلات مجبور بودن با کمک دوربین های ترازیاب نیوو و توودولیت مختصات های پروژه را به دست اورند ، با اینکه این کار زمان بسیاری را میطلبد ، بایستی به درستی انجام میشد . پروژه عظیمی مانند سد دز با توجه به اهمیت سیاسی بودن و ملی بودن پروژه جایی برای آزمون خطا و یا ورود مهندسان کم تجربه را نداشت .  از این رو مهندسان با تجربه اروپایی با استفاده از تخته رسم ها ( به جای نرم افزار اتوکد و سیویل 3 دی ) و دوربین های ترازیاب نیوو پروژه را به درستی و نحو احسنت پیش می بردند . 

در پایان این مقاله یک نکته جذاب پروژه  احداث سد دز را که  نباید نادیده گرفت این بود که شرکت پیمانکار پروژه سد دز برای تمامی پرسنل غیر بومی خود یک شهرک با تمامی امکانات از قبیل مدرسه ، نانوایی و مراکز بهداشت و … حین تجهیز کارگاه احداث نمود . همین کار شاید به ظاهر هزینه بردار باعث شد که پروژه بسیار زودتر از موعد و با کیفیت بسیار بالایی ساخته شود . 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *