نکات مهم میخ کوبی در راهسازی
- majid
- مقاله های نقشه برداری
هدف از میخ کوبی در راهسازی چیست؟
گریدر از چه زمانی به وجود آمد ؟
منظور از کار برروی میخ برای گریدر چیست؟
چه نکات مهمی را در میخ کوبی بایستی رعایت کنیم؟
در این مقاله آموزشی با ما همراه باشید تا نکات مهم میخ کوبی در راهسازی را بررسی کنیم.
میخ کوبی در راهسازی چیست؟
میخ کوبی در راهسازی جهت بهتر انجام شدن مسیر پروژه توسط گریدر و تسطیح لایه های روسازی توسط مهندس نقشه بردار پروژه انجام میگیرد.مهندس نقشه بردار با کمک پروفیل های عرضی پروژه کد های ارتفاعی را استخراج میکند و کد روی میخ با قراعت توسط دوربین نقشه برداری کنترل میکند به این صورت میخ کوبی مسیر جهت به وجود امدن شکل هندسی مسیر صورت می گیرد .
میخ کوبی در راهسازی اهمیت ویژه ای دارد . همانطور که در تصویر بالا میبینید ، یک قوس با عرض 42 متر می باشد که میخ کوبی این پروژه به درستی انجام شده و ازاین زاویه این عکس به وضوح شیب عرضی آن به قشنگی اجرا شده است . همچنین در مرحله اسفالت چون که هزینه اسفالت بسیار بالا می باشد و جای هیچ خطایی نیست ! از طرفی نیز نمیتوان شیب عرضی را به درستی اجرا کرد ، حتما بایستی میخ کوبی مسیر راه انجام گردد و توسط دستگاه گریدر مصالح روسازی پخش و میکس سپس رگلاژ شود .
منظور از کار برروی میخ برای گریدر چیست؟
گریدر یک دستگاه راهسازی می باشد که به صورت عمده در پروژه های راهسازی به کار میرود . جهت میکس مصالح پخش و تعیین شیب درست مسیر بکار میرود .
اولین گریدر ها پس از کشف موتور بخار توسط تراکتورها کشیده می شدن.
اولین گریدر خود کششی در سال ۱۹۲۰ (اوایل قرن ۲۰)و توسط کمپانی تولید گریدر راسل(Russell Grader Manufacturing Company) تولید شد. که بعد ها شرکت کاترپیلار تغییراتی را در این گریدر ها ایجاد کرد.
منظور از کار برروی میخ این است که مهندس نقشه بردار پس از میخ کوبی تیغه گریدر برروی میخ ها باشد و میخ ها نخریب نشوند . این کار باعث می شود که ضخامت لایه روسازی ، شیب عرضی و همچنین شکل ظاهری جاده به خوبی رعایت و به درستی اجرا شود .
نکات مهمی که در میخ کوبی راه بایستی رعایت کنیم ؟
بعد از اتمام میکس لایه توسط گریدر، ما به عنوان مهندس نقشه بردار بایستی میخ کوبی مسیر را انجام دهیم . در ادامه به نکات مهمی که در هنگام میخ کوبی باید رعایت کنیم میپردازیم
تراز دوربین ما هم بصورت مکانیکی و هم به صورت دیجیتالی چک شود .
فاصله طولی دوربین ما با منشور بیشتر از 70 متر و برای اجرای لایه های بیست بیشتر از 50 متر نباشد.
دو تا سه سانتیمتر از کد روی پروفیل عرضی بیشتر در نظر بگیریم.چون که بعد از غلطک کوبی معمولا کل لایه ما از نظر ارتفاعی دو تا سه سانت بسته به نوع غلطک پایین می رود .
اندازه عرض جاده با توجه به نقشه پروفیل عرضی توسط دوربین توتال پیاده و کنترل گردد .
استقرار محل دوربین به گونه ای باشد که دستگاه غلطک از کنار ان رد نشود .تا از تراز خارج نشود .
و دراخر بعد از اتمام اجرای لایه حتما کد ارتفاعی آن کنترل شود . به عنوان مثال اگر پروژه شما در مرحله بیس می باشد عرض آن وکد ارتفاعی میخ های آن از روی پروفیل های عرضی استخراج و کنترل شود .
majid وبسایت