میخ کوبی در نقشه برداری
- majid
- مقاله های نقشه برداری
آموزش میخ کوبی گرید مسیر
میخ کوبی در راهسازی به چه منظور است؟
میخ کوبی در راهسازی برای این منظور است که راه ما شکل هندسی خود را به درستی به خود بگیرد .
سطح زمین دارای نا همواری های بسیاری است . از آنجایی که لایه های خاکریزی بایستی به ضخامت استاندارد خود اجرا شوند. اگر چنانچه در ابتدا اندیشه ای صورت نگرددهیچوقت سطح جاده ما به درستی اجرا نمیشود و همان ناهمواری ها به سطح خط پروژه ما می رسد.
پس از همان ابتدا و لایه های زیرین نقاطی که بالا هستن را از طریق نقشه برداری به کد خود می رسانند . تا شکل جاده بصورت هموار و یکسانی در بیاید. در لایه های زیرین که به آن راکفیل میگویند ضخامت آن ها تا 1 متر می باشد . معمولا نقشه بردار کنترل میکند و نیاز به میخ کوبی نمی باشد .
در چه لایه های میخ کوبی نیاز است ؟
در راهسازی مطابق پروفیل های عرضی معمولا لایه های ما بصورت بستر سپس سابگرید سپس ساب بیس و در اخر بیس که به آن ها لایه های روسازی میگویند . و در نهایت لایه اسفالت اجرا میگردد . می باشد
پس از اتمام خاکریزی و شروع لایه های 15 سانتی در پروژه بایستی حتما از طریق دوربین های نقشه برداری میخ کوبی انجام شود . اهمیت میخ کوبی بسیار زیاد است در این مرحله چرا که هم شیب عرضی و هم ضخامت لایه ما توسط عملیات میخ کوبی و نقشه برداری بصورت دقیق اجرا می گردد . در صورتیکه میخکوبی انجام ندهیم و یا در میخ کوبی دقت لازم را که حدود یک سانتیمتر می باشد را ررعایت نکنیم در لابه های اخر مانند بیس و اسفالت پروژه ما به مشکل بر میخورد و به پیمانکار ضرر بسیار زیادی را تحمیل میکند .
حال که دانسته ایم میخ کوبی مسیر راهسازی به کمک مقاطع عرضی برای چیست در ادامه به روش میخ کوبی توسط نقشه برداری می پردازیم
آموزش میخ کوبی در راهسازی به کمک مقاطع عرضی
برای میخ کوبی در راهسازی فاکتور مهم را بایستی رعایت کنیم :
یک : میخ کوبی را از چه لایه ای شروع می کنیم؟
دو : لایه ای که میخ کوبی میکنیم چقدر تا خط پروژه اختلاف ارتفاعی دارد ؟
سه : با چه فاصله طولی میخ کوبی را انجام میدهیم ؟
چهار : ارتفاع میخ چقدر باشد؟
پنج : فاصله عرضی هر میخ چقدر باشد؟
شش : چگونه وچه وسایلی نیاز داریم تا میخ کوبی کنیم؟
هفتم : از چه دوربین های استفاده کنیم؟
میخ کوبی را از چه لایه ای شروع کنیم ؟
در لایه های اخر خاکریزی بهتر است دو لایه 15 سانتی مانده به سابگرید را میخ کوبی کرد . تا از همان ابتدا شیب عرضی و ارتفاع ما بصورت دقیق اجرا شود .
دقت کنید در لایه های اسفالت نیاز به میخ کوبی نداریم و دستگاه فنیشر ارتفاع را به اندازه ضخامت اسفالت تنظیم میکند . چون که لایه های زیر اسفالت را میخ کوبی و با کد ارتفاعی صحیح اجرا کرده ایم برای آسفالت دیگر نیازی به میخ کوبی نیست و دستگاه فنیشر به خوبی می تواندضخامت آسفالت را اجرا کند .
لایه ای که میخ کوبی میکنیم تا خط پروژه چقدر اختلاف ارتفاع دارد؟
بایستی از بالا از لایه اسفالت روی مقاطع عرضی اندازه ضخامت لایه ها را محاسبه کرد تا به لایه مورد نظر برسیم . برای مثال در داخل نقشه مقاطع عرضی اگر ضخامت اسفالت ده سانتیمتر باشد ضخامت بیس 15 سانتیمتر و ضخامت ساب بیس 15 سانتیمتر باشد . ما در مجموع 40 سانتیمتر با خط پروژه اختلاف ارتفاع داریم تا بتوانیم لایه سابگرید خود را میخ کوبی کنیم دقت داشت باشید که دو نکته مهم را رعایت کنیم اول شیب عرضی را بایستی محاسبه کرد و همچنین ممکن است ما دولایه ساب بیس در نقشه داشته باشیم و بایستی دو تا 15 سانتیمتر محاسبه کنیم که در مثال ذکر شده یک لایه اسفالت یک لایه بیس و یک لایه ساب بیس ذکر شده بود .
با چه فاصله طولی میخ کوبی را انجام میدهیم ؟
معمولا مقاطع عرضی ما بصورت 20 متر تهیه و ترسیم شده اند ما مجاز هستیم بصورت همان 20 متر طول میخ کوبی کنیم . اما بهتر است در لایه های بیس بصورت 10 متر طول میخکوبی کنیم چرا که هرچه به لایه اسفالت نزدیک میشویم دقت بیشتری را میطلبد .
ارتفاع هر میخ چقدر باشد؟
بطور معمول ارتفاع هر میخ 20 سانتیمتر می باشد . که 3 تا 5 سانتیمتر ان داخل لایه زیرین میرود و 15 سانت باقیمانده مطابق با ضخامت لایه در حال اجرا تنظیم میگردد .
فاصله عرضی هر میخ چقدر باشد؟
کار ما بعنوان نقشه بردار بایستی هماهنگ با کار گریدر باشد . با توجه اینکه عرض تیغه گریدر بیشتر از 5 متر نیست لذا فاصله عرضی میخ کوبی ما بین 5 تا 7 متر باید باشد.
چگونه میخ کوبی کنیم و چه وسایلی لازم داریم؟
بعد از اینکه عملیات میکس لایه مورد نظر توسط دستگاه گریدر انجام شد عملیات میخ کوبی شروع میشود . چکش ، اره ، میخ چوبی ، اسپری رنگ و یک قلم فلزی لازمه کار ما هستن .
ابتدا وضعیت موجود لایه را قرایت میکنیم تا ببینیم چه اندازه با کد لایه مورد نظر ما اختلاف دارد؟به عنوان مثال کد لایه مورد نظر ما طبق نقشه و محاسبات ما 1041.50 می باشد و عددی که ما روی لایه قرایت میکنیم 1041.55 می باشد . میخ را به اندازه ای می کوبیم تا بعد از قرایت مجدد به عدد 1041.55 برسد . زمانی که میخ کوبی ما تمام شد . یک بار دیگر کد روی میخ را جهت اطمینان قرایت میکنیم.
نکته مهم در اینجا این است که ما بایستی دو تا سه سانتیمتر بیشتر در نظر بگیریم تا بعد از عملیات غلطک کوبی با توجه به اینکه غلطک تا سه سانتیمتر لایه را پایین میبرد . میخ ما از کد نقشه پایین تر نرود در مثال بالا ما با توجه به کد ارتفاعی نقشه 1041.50 می باشد ما کد روی میخ را بایستی 1041.52 در نظر بگیریم . یعنی دو سانت بالاتر جهت تراکم غلطک .
و در اخر باید ببینیم از چه دوربینی برای میخ کوبی و تعیین شیب در راهسازی استفاده کنیم ؟
بطور کلی دوربین های ترازیاب یا نیوو برای ترازیابی دقیق تر هستن اما خب در پروژه های که بصورت مختصاتی می باشد و بایستی طبق مختصات ما کد میخ را تحویل دستگاه نظارت دهیم بایستی از دوربین های توتال استیشن استفاده کنیم . چرا که محاسبه کردن طول و عرض جغرافیایی با دوربین های نیوو دشوار و زمان بر می باشد .
majid وبسایت