هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

پروفیل طولی و عرضی چیست؟

تعریف پروفیل طولی عرضی

 

 

پروفیل طولی چیست  ؟

پروفیل عرضی چیست؟

خط پروژه و خط زمین طبیعی در پروفیل  ؟

تعریف احجام خاکبرداری و خاکریزی

تعریف و کاربرد شیب چیست؟

قبل از اجرای  پروژه های عمرانی  تمامی نقشه های مربوط به پروژه از سوی کارفرما و شرکت مشاور به پیمانکار ابلاغ می گردد . نقشه ها شامل پلان ، نقشه های توپوگرافی ، پروفیل های عرضی و طولی و احجام خاکبرداری و خاکریزی می باشد .

 

 

نقشه بردار پس از برسی نقشه ها اقدام به پیاده سازی ترانشه ها و محل های خاکریزی میکند  . بعد از شروع عملیات خاکی از وظایف نقشه بردار می باشد که عملیات خاکبرداری و خاکریزی را به کمک پروفیل های عرضی کنترل نماید. درصورتی که کد زمین طبیعی از کد پروژه بالاتر باشد بایستی خاکبرداری انجام دهیم  بعد از اتمام خاکبرداری بایستی به کد پروژه برسیم و تیم اجرایی پیمانکار عملیات بعدی را در ان مسیر انجام دهد بطور مثال یک پروژه راهسازی را در نظر بگیرید که دو شهر را به هم متصل میکند قطعا بین این دوشهرچون  مسیر پروژه ما ممکن است کوهستانی باشد و نیاز به خاکبرداری داشته باشد بایستی تمام خاکبرداری ها مطابق نقشه انجام شود تا به کد پروژه که در داخل نقشه هم موجود می باشد رسید و عملیات بعدی پروژه مانند لایه ریزی ، اجرای پل ها و … را انجام داد در راهسازی اگرکه کد زمین طبیعی ما از کد پروژه ماپایین تر باشد بایستی خاکریزی انجام دهیم .

خاکبرداری و برداشتن ترانشه

کنترل عملیات خاکی توسط نقشه بردار

بعد از اتمام خاکریزی و خاکبرداری احجام آن بایستی نقشه برداری شود و به کمک نرم افزارهایی مانند سیویل محاسبه شود و تاییدیه آن از دستگاه نظارت گرفته شود . سپس به اجرای لایه ها میرسیم که اهمیت دقت نقشه برداری در این قسمت به نسبت خاکبرداری بیشتر می باشد . لایه های راهسازی بصورت 15 سانتی با شیب عرضی هستن که مهم است شیب ان ها و ضخامت لایه ها بصورت استاندارد رعایت شود .لایه های راهسازی که بهتر است به ان ها هم اشاره داشته باشیم ابتدا لایه سابگرید سپس لایه ساب بیس و در انتها بیس اجرا میشود که در نهایت  اسفالت بر روی بیس اجرا می شود تعداد لایه ها و عرض انها به نوع جاده بستگی دارد . بطور مثال در پروژه های راهسازی بزرگراه ها معمولا 3 لایه سابگرید 3 لایه ساب بیس اجرا می شود . به زبان ساده روش کار نقشه بردار در این مرحله به این صورت است که به کمک نقشه مختصات آکس مسیر را پیاده می کند و توسط برنامه های که در داخل دوربین های نقشه برداری وجود دارد عرض و شیب آنها را پیاده و میخ کوبی می کند و تحویل تیم اجرایی پیمانکار می دهد همینطور لایه های بعدی هم همین کار تکرار می شود . لازم به ذکر است که تعریف آکس درواقع به معنی وسط می باشد که در نقشه های عمرانی به عنوان مثال اکس مسیر یا اکس ستون و… به معنی وسط مسیر و یا ستون میباشد .

 شیب عرضی به چه معناست؟

شیب عرضی به دوجهت در راهسازی بکار رفته میشود . اول بخاطر اب گرفتگی در مواقع سیل اتفاق نیفتد دوم به جهت آن که خودرو برروی سطح اسفالت به راحتی تردد کند . بیشترین شیب عرضی در سر پیچ ها مطابق آیین نامه تا 8 درصد مجاز می باشد.

تعریف شیب عرضی

شیب عرضی در مقاطع راهسازی چیست ؟

 

تعریف دور و شیب عرضی

نحوه محاسبه شیب چگونه است؟

بطور کلی فرمول محاسبه شیب برابر است با                         100*  طول/ اختلاف ارتفاع    = درصد شیب

یعنی اگر ما اختلاف بین دو نقطه را محاسبه کنیم و ان را تقسیم بر طول بین دو نقطه کنیم سپس ان را در عدد ثابت 100 ضرب کنیم درصد شیب محاسبه می شود که با دوربین نیوو براحتی این کار قابل محاسبه است . که در صورتی از این فرمول استفاده میکنیم که در نقشه های اجرایی و پروفیل ها شیب ثابت وجود داشته باشد . همچنین در مقاطع عرضی شیبی که در ان مشخص شده نیز با دوربین نیوو هم میتوانیم پیاده کنیم اما مستلزم ان است که توسط دوربین توتال یک نقطه از ان به عنوان مبنا ابتدا پیاده شود . سپس به کمک ان نقطه با دوربین ترازیاب شیب را محاسبه و پیاده کنیم .  بطور خلاصه   در پروژه های عمرانی  کنترل خاکبرداری و خاکریزی ،  محاسبه احجام  و پیاده سازی مسیر از وظایف مهندس نقشه برداری  می باشد .

در پروژه های عمرانی مهندس نقشه بردار توسط دوربین نقشه برداری توتال استیشن تمامی کارهای پروژه را میتواند انجام دهد . دوربین نقشه برداری توتال استیشن ابزاری قدرمتمند می باشد . که توسط آن و برنامه های که دارد میتوان براحتی کارهای مربوط به نقشه برداری را کنترل نمود .

در ابتدا نقشه بردار بایستی دوربین را توجیه کند . توجیه کردن دوربین نقشه برداری به این معناست که توسط دو یا چند نقطه ثابت به دوربین معرفی کنیم که در چه منطقه ای قرار دارد . دوربین نقشه برداری توتال استیشن بعد از توجیه شدن تمامی مختصات  های آن ، مختصات های آن محل پروژه می باشد .


آموزش توجیه کردن دوربین نقشه برداری توتال استیشن ویژه کار آموزان و علاقه مندان به رشته مهندسی نقشه برداری

ویدوی این قسمت را در پایین می توانید  مشاهده بفرمایید .

توجه : این ویدوو بر روی موبایل ممکن است بی صدا پخش شود بهتر است با کامپیوتر و یا لبتاب مشاهده بفرمایید . و یا از هنسفری استفاده کنید.

پروفیل طولی را چگونه ترسیم کنیم؟

قبل از آموزش ترسیم لازمه بگیم اصلا پروفیل طولی چیه ؟

پروفیل طولی یک مقطع هست که بصورت طولی در مسیر ما داده میشود که مشخصات پروژه ما را بصورت طولی نمایش میدهد . همانطور که در ویدوی بالا مشاهده کردین در پروفیل طولی یک مسیر تمامی پستی  بلندی ها و ارتفاع مقاطع را در آن میتوان مشاهده نمود. البته منظور از پستی و بلندی در این قسمت پستی و بلندی خط پروژه و یا خط زمین طبیعی می باشد

قبل از کار کردن با نرم افزار سیویل 3 دی لازم است نرم افزار اتوکد را در بر باشیم و با ان بخوبی کار کرده باشیم میتوان گفت نرم افزار اتوکد پیش نیاز نرم افزار سیویل می باشد .

برای آموزش رایگان اتوکد اینجا کلیک کنید . .

در ابتدا نقاط را وارد سیویل میکنیم و بعد از تهیه توپوگرافی و خط پروژه یا زمین طبیعی  مطابق فیلم آموزشی در بالا شروع به ترسیم پروفیل طولی میکنیم .

بطور طبیعی برای محاسبه احجام خاکبرداری و یا خاکریزی یک پروژه بایستی بعد از نقشه برداری و بدست اوردن نقشه توپوگرافی به ترتیب پروفیل طولی و عرضی و در نهایت احجام آن محاسبه شود .

پروفیل عرضی چیست؟

پروفیل عرضی به مقاطعی که در مسیر جاده و یا پروژه ترسیم می شوند که بطور عرضی تمامی اطلاعات پروژه ما در ان مقطع  را در آن میتوانیم مشاهده کنیم .

بعنوان مثال به عکس زیر دقت بفرمایید .

 در تصویر بالا پروفیل عرضی یک پروژه راهسازی می باشد . در این مقطع

تمامی اطلاعاتی که لازم داریم را می توان استخراج نمود .

به عنوان مثال اطلاعاتی مثل کیلومتر مقطع ، حجم میانگین و سطح مقطع ،  ارتفاع خط پروژه ، کد ارتفاعی، شیب عرضی ، وضعیت زمین طبیعی را میتوان مشاهده نمود .

این اطالاعات را هم در راستای اجرای پروژه و هم جهت محاسبه احجام میتوان استفاده نمود .

پروفیل عرضی دور

 

 

 

خط پروژه چیست؟

قطعا تا بحال این اصطلاح رو زیاد شنیدین.

خط پروژه درواقع کد ارتفاعی تمام شده پروژه ما می باشد .

در تصویر زیر خط پروژه در پروفیل طولی و عرضی بخوبی مشخص می باشد .

کد ارتفاعی خط پروژه در پروفیل عرضی یک

پروژه راهسازی

 

کد ارتفاعی خط پروژه در پروفیل طولی یک

پروژه راهسازی

پروفیل طولی و کاربرد آن

 

خب بعد از معرفی جناب خط پروژه به آموزش ترسیم خط پروژه در پروفیل طولی می پردازیم.

برای آموزش ترسیم خط پروژه ویدوی زیر رو دنبال بفرماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *